Psykisk ohälsa och missbruk är ett ständigt växande problem i dag. Jag växte upp med en mamma som var psykiskt sjuk och tablettmissbrukare. Jag upplevde det som väldigt besvärligt under min känsliga tonårsperiod.

Med min föreläsning vill jag säga det jag som tonåring själv hade mått väldigt bra av att höra. Nämligen att man inte är ensam, att det inte finns någon anledning att känna skuld och att min uppväxt har gett mig erfarenheter som gjort mig stark som människa. Jag illustrerar min berättelse med egna bilder i akvarell, pastell och blyerts. 

Min berättelse börjar med min egen barndom som jag upplever som mycket lycklig, några tidiga minnen och hur jag i de tidiga tonåren börjar förstå att min mamma inte är som andra mammor. De följande åren är fyllda av skuld och skam.

Efter pausen beskriver jag hur jag som vuxen börjar förstå sammanhangen och försonas med min mamma. Min föreläsning handlar inte om sorg och bitterhet utan om förståelse, humor och kärlek samt om min väg till försoning. Föreläsningen, liksom boken "I skuggan av en trasig barndom", bygger på min mammas egen berättelse om sin uppväxt som hon spelade in på ljudkassetter. Föreläsningen lämpar sig också väl för vuxengrupper. 

Tillbaka

Mitt barndomshem, som jag kommer ihåg det. Jag växte upp på pappas bensinmack :)

Guckusko. Min mamma växte upp i Jämtland och hennes barndomsberättelser innehåller också vackra naturbilder.