Två av Sveriges främsta konstnärer kring förra sekelskiftet kommer inte bara från Tranås utan dessutom från samma familj.
Emma och Knut Ekwall skapar konsthistoria på skilda platser. Emma lever ett tillbakadraget liv tillsammans med sin syster och gör porträtt och stilleben som saknar motstycke i sin samtid. 
Knut lever ett liv som är diametralt motsatt. Han gifter sig med Theresia, en tysk operasångerska och lever i Tyskland i 20 år. De får sex barn innan de beslutar sig för att flytta till Sverige. Tillsammans med tre hushållerskor, en privatlärare och Theresias styvfar, som varit kapellmästare i Krolloperan i trettio år bosätter de sig på Romanö, som fram tills dess varit helt obebodd. På ön föds också deras sjunde barn, Runa. Alla barnen får en grundläggande estetisk utbildning och nästan alla kommer att fortsätta, antingen som konstnärer eller musiker, eller både och.
Att få grotta ner sig i källmaterialet om familjen Ekwall har varit ett enormt spännande arbete och jag känner mig så privilegierad som fått göra det.