Konstnären Curt Clemens (1911-1947) var ett av de riktigt stora namnen i Sveriges konstliv under 40-talet. Hyllad av kritiker och älskad av publiken. Hela Sverige sörjde när han plötsligt gick bort i en olycka, endast 36 år gammal. I dag är det inte många som hört namnet Curt Clemens, trots en rik bildskatt och ett oerhört intressant livsöde.

Jag hade sannolikt inte heller hört talas om Clemens om inte min mamma hade jobbat hos familjen som piga en kort tid i mitten av 40-talet. Hennes berättelser om Curt gjorde mig nyfiken, även om jag till en början trodde att hon överdrev hans betydelse som konstnär därför att hon tyckte så mycket om honom som människa. Mina efterforskningar visade dock att det snarare var tvärtom: Han var långt mycket större än vad hon hade låtit mig förstå.

Kopplingen till min mamma har också gjort att Curt Clemens ligger mig varmt om hjärtat. Jag har, med mycket hjälp av sonen Mikael, skrivit boken "Curt Clemens - färgernas poet" och jag vill gärna komma ut och berätta om hans liv. Jag ser det lite som min uppgift att återupprätta hans betydelse som konstnär och fylla ut ett tomrum i svensk konsthistoria. Tack vare Mikael har jag, förutom alla bilder, fått en unik inblick i Curts liv, genom minnen och berättelser men också genom Curts klippböcker med foton, recensioner, artiklar, korrespondens med mera. 

Tillbaka

Bildspel om Curt Clemens
(Bilder från privata samlingar,
Moderna museet i Stockholm, Göteborgs
konstmuseum och Malmö Konstmuseum)