Psykisk ohälsa och missbruk är ett ständigt växande problem i dag. Den här föreläsningen börjar med min egen uppväxt och hur jag långsamt märker att min mamma inte är som andra mammor. De följande åren är fyllda av skuld och skam och det är inte förrän jag flyttar hemifrån som jag börjar förstå orsak och verkan.
 
Efter pausen tar vi del av min mammas berättelse. Vi följer henne genom förtryck, fattigdom och förnedring men också genom vackra minnesbilder i ett orört jämtländskt landskap.
 
Min bok ”I skuggan av en trasig barndom” bygger till stor del på min mammas uppväxt. När jag bad henne berätta om sin barndom satte hon sig med en kassettbandspelare och spelade in elva nittiominutersband. Med kristallklart minne och med känsla för detaljer målar hon upp en bild av Fattigsverige och hur hon ända från spädbarnsåldern lever med skuldkänslor över sin mammas för tidiga död.
 
Med föreläsningen vill jag förmedla hur min egen uppväxt gjort mig stark och hur bitterhet kan vändas till försoning, kärlek och glädje. Jag vet att jag själv hade mått väldigt bra av att få höra något liknande när jag var ung och därför känns det extra viktigt för mig att komma ut med det här. Föreläsningen illustreras av mina egna teckningar och målningar, drygt 40 bilder i akvarell, blyerts och pastell.


Tillbaka

Mitt barndomshem, som jag kommer ihåg det. Jag växte upp på pappas bensinmack :)

Guckusko. Min mamma växte upp i Jämtland och hennes barndomsberättelser innehåller också vackra naturbilder.