Kärlek utan ansikte


Psykisk ohälsa och missbruk är ett ständigt växande problem. Min mamma var både psykiskt sjuk och tablettmissbrukare och jag vill gärna berätta om hur det format mig. Min berättelse börjar med min egen uppväxt och hur jag långsamt märker att min mamma inte är som andra mammor. Det är inte förrän jag flyttar hemifrån som jag börjar förstå orsak och verkan. Efter pausen tar vi del av min mammas berättelse, så som hon berättade den för mig. 
 
Den här föreläsningen riktar sig både till yngre och äldre. Jag vet att jag själv hade mått väldigt bra av att höra den när jag var ung. Jag vet också att många unga idag lever med liknande problem. Därför känns det extra viktigt, nästan som en mission, för mig att få komma ut och berätta. Jag vill förmedla hur min egen uppväxt gjort mig stark och hur bitterhet kan vändas till försoning, kärlek och glädje. Det är en berättelse med ett lyckligt slut. När jag föreläser för äldre lägger jag mer fokus på mammas uppväxt och bilden av Fattigsverige. 

Föreläsningen illustreras av egna teckningar och målningar, drygt 40 bilder i akvarell, blyerts och pastell. Det är ett tungt ämne att föreläsa om men jag har i dag väldigt lätt för att berätta om min uppväxt. Berättelsen innehåller också en hel del humor och glädje. Målet är att man ska känna sig upplyft och stark när man lämnar föreläsningen. De reaktioner jag fått är också genomgående positiva. 

Mitt barndomshem, som jag kommer ihåg det. Jag växte upp på pappas bensinmack.

Vid en av sina skogspromenader med sin bror upptäcker mamma en hel äng fylld med dessa märkliga växter. De plockar famnen full men sedan berättar farmor att de heter Guckusko och är fridlysta. 

"Mina första planer på vad jag skulle göra som vuxen, det var att jag ville bli luffare. De verkade leva så fritt och bekymmerslöst. Farmor var uppe och skakade filtarna på våren och sedan fick de bo hos oss uppe på höloftet. Jag älskade att sitta och se när de kom vandrande".

Min mormor dog i spanska sjukan när min mamma var nio dagar gammal. Mamma fick sedan växa upp med sin farmor och farfar och sina båda äldre bröder. Hennes berättelse innehåller, förutom fattigdom och förnedring, också fina naturskildringar från ett orört Jämtland.