Sommar på Dagöholm!
Måleri med äggoljetempera varvat med föreläsningar och diskussioner

Historia och framtid:
Mitt i Sörmlands mjuka landskap och böljande kullar, mellan Flen och Katrineholm, hittar du Dagöholm. Byggnaderna användes initialt som behandlingshem och grundades redan 1939 av nykterhetsorganisationen IOGT. Hjärtat i verksamheten är den stora mangårdsbyggnaden med stort kök, samlingslokaler och rum för övernattning. Utöver det finns ett antal angränsande byggnader för olika ändamål. 2021 beslutade IOGT-NTO att lägga ned verksamheten av ekonomiska skäl. Året därpå köptes fastigheten upp av Lindev Dagöholm AB och därefter har de flesta byggnaderna genomgått en omfattande renovering. Mangårdsbyggnaden och de intilliggande byggnaderna visar idag upp ett fräscht och inbjudande utseende, både in- och utvändigt.
Dagöholm ligger naturskönt invid en del av sjön Långhalsen. Sjön, som ursprungligen var en lång och slingrig vik, sträckte sig ända till Östersjön, och från Dagöholm utgick ångfartyg mot Nyköping. 1857 beslutades dock att sänka vattennivån med två meter för att utvinna värdefull åkermark och idag är Långhalsen indelad i ett antal mindre sjöar och vattendrag.
Renovering och iordningställande av lokalerna börjar så smått bli klart och tankar och idéer om vad som ska hända på Dagöholm har under tiden varit många. Här ska bli hotell, gästhus och kursgård. Senare kanske också café, biodling, hönsgård, trädgårds- och blomsterodlingar … möjligheterna är oändliga.
Kursen:
I den här vackra och avkopplande miljön bjuder vi in dig till några dagar med inspiration, konsthistoria, måleri och givande samtal.

Dag 1:
Du kommer hit på eftermiddagen, hittar ditt rum och gör dig hemmastadd. En liten genomgång om platsens historia och framtid. Därefter visar jag några egna bilder ur mitt liv och hur min barndom format mig till den jag är idag. Efter middagen finns tid att lära känna varandra och ströva runt i området. Skissblock och pennor ingår i kursmaterialet och du kanske vill börja skissa lite redan första kvällen. Eller hitta ett motiv för morgondagens måleri.
Dag 2:
Efter frukost andra dagen börjar vi med teckningsövningar i blyerts, för att komma i gång.
Vi kommer sedan att ägna oss åt måleri med ägg- och äggoljetempera. En fantastisk, och i vårt kommersiella samhälle, bortglömd teknik. Det mesta av materialet vi målar med kommer från naturen. Pigmenten kommer till största delen från kryddhyllan och bindemedlet från hönsen.

Vi tittar på några konsthistoriska bilder innan vi börjar måla. Både från grottor, Egypten och fram till Gotiken. Avbrott för kaffe och lunch.
Vi tittar på varandras bilder och gör en kort utvärdering av dagen och innan middagen finns tid för egna aktiviteter i området.


Dag 3:
Tredje dagen börjar vi med att titta på några bilder av den gotiske konstnären Jan van Eyck. Han brukar kallas ”Oljemåleriets fader”. Han utvecklade äggtemperan genom att blanda i olja och fick därigenom fantastiska effekter. Efter bilderna går vi ut och målar med äggoljetempera.
Dagens utvärdering blir lite tidigare och cirka en timme på eftermiddagen ägnas åt en berättelse och diskussioner om konstnärsfamiljen Ekwall. Även den här eftermiddagen finns tid över för en stunds egen avkoppling innan vi avslutar den sista kvällen med en grillbuffé.
Till vänster: "Porträtt av en man" 1433 (sannolikt ett självporträtt) av Jan van Eyck
Dag 4:
Efter frukost sista dagen blir det en föreläsning och gemensamma diskussioner om kvinnliga konstnärer, från renässansen till modern tid.
Därefter en utvärdering av kursens innehåll, lunch och avsked.

Övrigt:
Dagöholm ligger naturskönt och cykelvänligt. De små slingriga landsvägarna är glest trafikerade. Om du vill ge dig ut på en cykeltur finns det ett fåtal cyklar att låna men säkrast är att ta med din egen.
Längst ut på den stora bryggan finns en flytbrygga med ett litet partytält och möbler. Det är möjligt att lossa hela bryggan och gunga ut en bit på sjön. Vattnet i sjön lämpar sig tyvärr inte för bad.
Det finns inget serveringstillstånd på Dagöholm. Vill du avnjuta ett glas vin nere på bryggan på kvällen, eller till maten, får du gärna ta med det själv.
Maten som serveras är, så långt det är möjligt, ekologisk och närproducerad. Grönsakerna kommer från Dagöholms egen odling. Vill du ha vegetariskt, veganskt eller om du har allergier, skriver du det i anmälan.
Gemenskapen är en viktig del av kursen och vi hoppas att ni övernattar på Dagöholm. Ni bor i en mindre länga med tre lägenheter. Varje lägenhet har fyra rum med två sängar i varje rum. Det finns toalett, dusch, kök och vardagsrum i varje lägenhet. Allt är nyrenoverat och fräscht. Bor du i närheten av Dagöholm och hellre vill sova i din egen säng går det förstås också bra och priset för kursen blir då något billigare.



Hitta hit:
Från Katrinehom: Ta väg 57 mot Flen. Efter ca 10 km svänger du mot Valla. Kör genom Valla mot Stenta. Efter ca två km
svänger du vänster mot Lerbo. Efter cirka fyra km kommer en skylt åt höger mot Lerbo kyrka. Fortsätt rakt fram. Efter en km svänger du vänster mot Dagöholm.
Från Flen tar du också väg 57. Efter cirka tre km svänger du till vänster mot Lerbo. Sedan följer du skyltarna mot Lerbo. Du passerar Dagöholm cirka 2 km innan Lerbo.
Datum:
Fredag 16 – måndag 19 juni
Lördag 12 – tisdag 15 augusti
Kostnad:
4 500:- inklusive måltider, fika, frukt på kvällen, boende och material.
Anmälan på tel 076 508 12 16 eller mail:strandad59@gmail.com


Kungens kor från Stenhammars djurhållning trivs också bra på Dagöholm

Flygfoto över Dagöholm när det fortfarande var behandlingshem. Boendet kommer att bli i den gula längan till höger i bild.